Güneş Panellerinin Kışa Hazırlanma Süreci Nasıl Olmalıdır?
Bu kış mevsiminde birçok bölge kışa hazırlanmaya başladı. Kış denilince insanların aklına gelen ilk sorunlardan biri şüphesiz ısınmadır. Artan akaryakıt fiyatları ve beraberinde gelen fazla faturalarla kış aylarında sadece soğukla mücadele etmiyor olabiliriz. Teknoloji geliştikçe hayatımıza giren yenilikler bizi bu mücadelede korumaktadır. Günümüzde gelişen güneş paneli teknolojisi sayesinde doğadan tükenmez enerji toplayarak çevreye ve bütçemize katkıda bulunabiliyoruz.
Öncelikle güneş panelinin ne olduğundan bahsedelim. Yenilenebilir ana enerji kaynaklarından biri olan güneşin ısı ve ışığını elektriğe çevirerek ev ve işyerlerinde kullanıma hazır hale getiren sisteme güneş paneli denir. Güneş paneli üzerinde güneş pilleri bulunmaktadır. Güneş ışınları nedeniyle bu hücrelerde doğru akım oluşmaya başlar. Aldığınız güneş enerjisini elektriğe çevirerek buzdolabı, TV, şarj cihazı gibi çeşitli cihazları kolayca çalıştırmanızı sağlar. Güneş panelleri çevreyi kirletmez ve gürültü çıkarmaz. Bu nedenle çevre dostudur. Özellikle güneşli günlerde güneş panelleri enerji tasarrufu sağlayacak ve faturanızı önemli ölçüde azaltacaktır.
Güneş Paneli Ne İşe Yarar? Faydası Nedir?
Güneş panelleri şehir dışında, özellikle kırsal alanlarda kullanıma uygundur. Güneş panellerinin kurulumu kolay olması sebebiyle montaj işlemi için uzun süreli beklememektedir. Güneş panellerinin bakım maliyeti yoktur, yalnızca kurulum maliyeti vardır.
Güneş panelleri elektriğin bulunmadığı veya elektrik enerjisinin iletiminin zor olduğu tarım alanlarında büyük fayda sağlamaktadır. Sulama projeleri başta olmak üzere sondaj projelerinde de güneş panelleri kullanılmaktadır.
Güneş panelleri yapısal özellik olarak dayanıklıdır, dolayısıyla sık bakım gerektirmez. Günlük hayatın içerisinde evlerin çatısına, terasına veya balkonuna kolayca monte edilebilir özelliktedir.
Güneş panelleri sayesinde güneş ışığı her açıdan alınabilir, bu nedenle tükenmez bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden tam olarak faydalına bilir. Güneş panel sistemleri radyasyon, karbon monoksit, kükürt veya duman yaymaz, dolayısıyla çevreye zararı yoktur.
Güneş panelleri şebekenin olmadığı yerlerde kullanılabilir. Özellikle araziyi sulamak için gerekli olan elektrik enerjisini sağlayabildiği için tarım alanlarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Güneş panelleri, hava ve orman gözlem alanlarında, deniz fenerlerinde, sondaj projelerinde, dış aydınlatmada ve hatta petrol boru hatlarının montajında kullanılabilmektedir.
Güneş Paneli Kışa Nasıl Hazırlanır?
Güneş paneli kışa nasıl hazırlanır? Güneş panelleri kışa hazırlanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Öncelikle güneş paneli pano bağlantılarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu sayede panel sisteminde olası aşınma ve yıpranma durumuna yönelik gerekli tedbirler alınabilir.
Kış koşullarının sert olduğu bölgelerde karlı havalara yönelik korunma önlemlerine dikkat edilmelidir. Panel yüzeyinde biriken karları temizlerken bileşenlerin yüzeyinde buz olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Panel yüzeyinde sıcaklığın 0 derecenin altına düşmemesi önemlidir. Yüzey buzlu ise yüzeyde çatlaklar oluşabileceğinden panel düzgün temizlenmesine engel durumlar oluşabilmektedir.
Güneş panellerini temizlerken özel bir güneş fırçası kullanılmalıdır. Ayrıca suyun sıcaklığı ile panellerin sıcaklığı aynı oranda olmalıdır.
Örneğin sıcak panellerin üzerine soğuk su dökülmemelidir. Aksi takdirde termal şok meydana gelebilir ve panele zarar verebilir.
Yaz aylarında toz birikimi mevsim şartları sebebiyle çok olmaktadır. Bu nedenle panel içerisinde yer alan inverter fanlar veya dağıtım kabinleri içerisinde toz birikmesi olabilmektedir. Bu noktada panel filtrelerinin ısı, nem ve tozdan korunması için temizlenmesi önemlidir. Filtrenin temizlenmesi ile zararlı böceklerin neden olduğu arıza riski de minimuma indirilmektedir.
Güneş Panelini Kışa Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Güneş panelleri kışa hazırlanırken dikkat edilmesi gereken şeyler önemlidir. Güneş panelleri sadece güneşli günlerde değil, bulutlu günlerde de elektrik üretimi yapmaktadır. Güneş ışığına kısa süre maruz kaldığı için pilin yeniden şarj olması biraz zaman alabilir ancak bunun dışında çalışmasına herhangi bir engel yoktur
Güneş panellerinin kışın da çalışması mümkün olup, hava şartları çok şiddetli olmadıkça bir sorun oluşturmamaktadır. Güneş paneli kullanımında karlı ve rüzgârlı havalar, özellikle yazdan kışa geçişler her zaman dikkat edilmesi gereken süreçlerdir.
Güneş panelleri tamamen karla kaplanmadığı sürece elektrik üretimi yapmaya devam etmektedir. Şiddetli kar, güneş panellerinin üretebileceği güç miktarını sınırlamaktadır. Karlı güneş paneli yüzeylerinde ışık yine de karın içinden geçebilmektedir. Bu sayede elektrik üretiminin devam ettiğini söylemek mümkündür.
Güneş panellerinin aktif olmadığı tek zaman dilimi gecelerdir. Güneş enerjisi kullandığı için geceleri elektrik üretilmemektedir. Ancak gün doğumuyla birlikte üretim kaldığı yerden devam etmekte olup, bulutlu hava, güneş panellerinin elektrik üretmesini engellememektedir.