Akü Arıza Sebepleri Nelerdir?
Aküler elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde depolayan enerji kaynağıdır. İhtiyaç halinde akülerin tedarik ettiği elektrik enerjisi sayesinde arabalar hareket edebilmektedir. Aküler araçların ilk kez çalıştırılması için gereken enerjiyi sağladığı için önemli bileşenlerinden biridir Bu nedenle aküleri otomobillerin önemli mekanizmaları arasında saymamız mümkündür. Olası akü arızası durumlarında otomobiller çalışamamaktadır.
Akü arıza sebepleri nelerdir? Otomobil kullanıcıları tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Akü veya aracın elektrik ve ya mekanik sistemlerindeki olası arızalar aracın çalışmasını engelleyebilir. Aracın çalışmayacağı bir durum; doğrudan akü ve ya aracın elektrik sistemindeki herhangi bir arızadan kaynaklanabilir. Akü arızalarının iki temel nedeni vardır. Birinci neden akü üretiminden kaynaklanan bir üretim hatasının olma durumudur. İkinci neden ise kullanıcı hatasından kaynaklanan arızalardır.
Akülerde Üretim Arızası
Akülerde üretim arızası akülerin kullanımına başlandıktan kısa bir süre sonra açığa çıkar. Akü voltajı, çalıştırma sırasındaki ortalama 9,00 volt değerinden düşük olduğu için araç çalıştırılamaz.
Akülerde Kullanıcı Kaynaklı Arızalar
Akülerde kullanıcı kaynaklı arızalar genel olarak sülfatlaşma ve aşırı şarj olmak üzere iki türe ayrılır. Her iki arızada da akü araç için yeterli marş akımını sağlayamamaktadır. Akünün boşalmasına sülfatlaşma denir. Doğrultucu sülfatlı durumda şarj edilmeden araçta kullanılmaya devam edilirse aşırı şarj ve yanma hatası oluşabilir.
Sülfatlaşma ve Sülfatlaşma Sebepleri
Sülfatlaşma, kullanıcı kaynaklı akü arızası ile karakterize edilmektedir. Aküde sülfatlaşma nedeniyle kapasite kaybı meydana gelir. Bu durumda, normal şarj seviyeleri aküde yetersiz kabul edilmeye başlanır. Bu nedenle akü aşırı şarj edilmeye başlanır. Sonuç olarak farkında olmadan yapılan aşırı şarj aküyü yakar.
Sülfatlaşma olan akülerde oluşan arızalar çeşitli şekillerde tamir edilebilir ve akülerin yeniden kullanılması sağlanabilir. Ancak yanmış aküler tekrar kullanılamamaktadır. Akülerin sülfatlaşmasına neden olan birçok unsur bulunmaktadır. Sülfatlaşma sebepleri şu şekilde sıralanabilir.
- Akülerin üretildikten sonra uzun süreli stokta bekletilmesi
- Akülerin kullanıldığı araçların uzun süre kullanılmaması
- Akünün bulunduğu araçta ki kayaş gevşekliği
- Akünün bulunduğu aracın elektrik sisteminde var olan arıza.
- Elektrik arızası nedeniyle akünün şarj olamaması veya araç şarjının 13.8 voltun altında olması
- Akünün bulunduğu araçta elektrik kaçağının olması
- 24 volt kapasiteli araçlarda konvertör bulunmaması
- Aracın elektrik tüketen mekanizmalarının açık kalması
Aşırı Şarj ve Aşırı Şarj Sebepleri
Akülerde oluşan aşırı şarj ve aşırı şarj sebepleri nelerdir dilerseniz sizler için cevaplar verelim. Akülerde oluşan aşırı şarj arızaları kullanıcı kaynaklıdır. Araçlarda yer alan aküler maksimum seviye olan 14,8 voltun üzerinde şarj edilirse, akü yanar. Boşalmış bir akü yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj olur.
Aküler içeriğinde asitli su barındırmaktadır. Asitli su eklerseniz veya üzerine su serperseniz, pil aşırı şarj olabilir ve yanabilir. Araçlarda yer alan akülerin aşırı şarja maruz kalmaması için araca uygun akü kullanılması önemlidir.
Araçlara sonradan LPG yakıt sistemi, müzik sistemi ve iç aydınlatma eklenmesi durumlarında bu elektrik seviyesine uyum sağlayan akü kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde, aşırı şarj edilecek akü yanacaktır. Akülere düzenli olarak bakım yapılmalıdır. Akünün elektrolit seviyesi 3 ayda bir kontrol edilmelidir. Akülerde elektrolit seviyesi olması gerekenden düşükse akü plakaları yanabilir.
Akülerde Aşırı Şarj Sebepleri
Araçlarda kullanılan akülerde aşırı şarj sebepleri nelerdir. Dilerseniz bu nedenleri sıralayalım.
- Araçta 14,8 Volt üstü yüksek şarj bulunması
- Araçta bulunan elektrik sistemine ilave tesisat yaptırılması
- Deşarj olmuş akünün şarjının yüksek akım ile yapılması
- Aküye asidik su koymak veya asidik suyun aküden gönderilmesi
Akülerde Oluşan Yanma Veya Aşırı Şarj Belirtileri
Akülerde oluşan yanma ve aşırı şarj belirtilerini aşağıda şekilde sıralayabiliriz.
- Tüm gözlerde yüksek elektrolit konsantrasyonu
- Isının yüksek olması
- Yüksek ısı sebebiyle asitli su seviyelerinin azalması
- Akü plakaların da oluşan dökülmeler
- Asitli su renginde oluşan koyuluklar
- Asitli su yüzeyinde cam elyafların belirmesi
- Akü kapağında oluşan siyahlaşmalar
- Gaza basıldığı anlarda araç farlarının kırpma yapması.