Jel Akü Arıza Çeşitleri Nelerdir? Jel Akü Tamiri Nasıl Yapılır?
Günümüzde teknolojinin faydalarını hayatın birçok alanında görüyor ve yaşıyoruz. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte uzun süreli çaba gerektiren ya da zorlu çalışma koşulları altında yapılan çalışmalar kolaylaşmaktadır.
Aküler otomobillerin ateşleme sistemini devreye sokarak çalışmalarını sağlamaktadır. Ateşleme sistemi için gerekli olan elektrik enerjisi otomobillerde aküden elde edilmektedir.
Aküler elektrik enerjisini saklama olarak kimyasal enerji şeklinde depolamaktadır. Otomobil piyasasında gelişen ve değişen teknolojinin de etkisiyle farklı tipte birçok akü bulunmaktadır. Akü çeşitleri arasında yer alan akülerden biri de jel akülerdir.
Jel Akü Nedir?
Jel akü nedir? Dilerseniz bu sorunun cevabını sizler için verelim. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte geçmişte sıklıkla kullanılan su bazlı kurşun asit aküler yerini artık jel akülere bırakmıştır. Jel aküler çeşit olarak kuru akü kategorisine girmektedir. Jel aküde yer alan madde elektrolit özellikte olup yapısında bulunan jel sülfürik asit ve füme silikanın karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır. Jel aküler yüksek sıcaklık ve titreşim direncine sahiptir. Jel aküler rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları için kullanılan sistemlerde genellikle tercih edilmektedir.
Jel akülerin deşarj olma özellikleri vardır. Jel aküler diğer akülerden farklı olarak kullanım ömürleri kısalmamaktadır. Jel akülerin şarj durumlarından dolayı verimleri de düşmemektedir. Bu özelliklerden dolayı jel akülerin kullanım alanları ve tercih edilme oranları gün geçtikçe artmaktadır.
Jel aküler dönüşüm prensibi ile çalışmaktadır. Dönüşüm prensibine göre enerji reaksiyonu elementlerin yoğunlaşma yoluyla kimyasal reaksiyonu nedeniyle gerçekleşmektedir. Jel aküler yapısal olarak valf sisteminden oluşmaktadır. Valf sistemi sayesinde akünün içinde yer alan gazların çıkışı engellenmektedir. Bu sayede akü içerisinde yer alan sıvıların kaybolmasını önüne geçilmekte ve zehirli gazların salınımı en aza indirilmektedir.
Jel aküler sulu aküler gibi yapılarında sıvı elektrot artırıcıya ihtiyaç duymazlar. Bu sayede jel akülerin verimliliği artmakta ve kullanım ömrü de korunmaktadır.
Jel Akü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Jel akü arızası nasıl anlaşılır? Jel akünün tüm hücrelerinde bulunan elektrolit yoğunluğunun yüksek olması arızalanma ihtimalini ortaya koymaktadır.
Jel akü arızalarında genellikle akü aşırı ısınabilmektedir. Akü içerisinde oluşan aşırı ısı asidik su seviyesini düşürür. Bunu sonucunda akü plakalarında pullanma görülebilir.
Jel akü arızalarında yapısında bulunan asitli suyun rengi koyulaşmaktadır. Akü kapağında bulunan fiş kararabilir. Saydıklarımızın dışında jel akülerde sülfatlaşma veya aşırı şarj gibi sebeplerden arıza durumları oluşabilmektedir.
Jel Akü Neden Arızalanır?
Jel akü neden arızalanır? Sorusunun cevabını yaptığımız araştırmalar sonucunda sizler için cevap verelim. Jel akülerin arızalanmasının nedenlerinden biri aşırı şarjdır. Jel akü aşırı şarj olmaya başlarsa, arıza olasılığı da artmaktadır. Diğer bir arıza unsuru ise tamamen boşalmış bir jel akünün yüksek voltajla şarj edilmesidir.
Jel akülere asitli su eklemek veya boşaltmak da arızaya neden olabilir. Aşırı şarj sırasında jel aküdeki elektrolit azalmaktadır. Bu durum da kapasite kaybına neden olmaktadır. Aşırı şarj edilmiş bir jel akünün tamir edilmesi kolay değildir. Tipik olarak, plakaları jelden ayırmaya ve temizleme ve yıkama işlemlerini gerçekleştirmeye gerek olmadığından, aşırı şarj edilmiş bir pil artık tersine çevrilemez.
Jel aküler uzun süre şarj edilmeden beklerse sülfatlaşma meydana gelmektedir. Akülerdeki sülfatlaşma önemli bir sorundur. Sülfatlaşma sadece akünün uzun süre şarjsız kalmasından kaynaklanabileceği gibi uygulama hatalarından da kaynaklanabilmektedir.
Jel akülerde kısa süreli şarj ve uzun süreli bekletme durumları da sülfatlaşmaya neden olmaktadır. Şarjı boşalmış ve sülfatlanmış hücreler kendi asit elektrolit kapasitelerinden daha düşük akımlarla şarj edilebilir.
Jel akülerin yüksek sıcaklıklara maruz kalması da arıza sebeplerinden biridir. Yüksek sıcaklıklara maruz kalan piller elektroliti tüketebilir. Bu, jel akünün arızalanmasına ve kapasitesinin düşmesine neden olabilir.
Jel akülerde oluşan arızasal sorunlardan bir diğeri ise akü içerisinde yer alan jelin kurumasından kaynaklanmaktadır. Bu durumdan dolayı akü kapasitesi azalır ve kullanılamaz hale gelebilir. Böyle bir durumda karşı karşıya kalınırsa elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir.
Jel Akü Kullanım Kapasitesi
Jel akü kullanım kapasitesi deşarj yüzdesi ile ilgilidir. Jel aküler sulu akülere kıyasla çok daha fazla kullanım ömrüne sahiptir. Sulu aküler boşalma durumlarında çok kısa çevrim ömrüne sahiptir. Ancak jel akülerin çevrim ömrü %80 derin deşarj içerisinde 450-500’dür. Bunun anlamı jel akünün 450-500 defa şarj edilip deşarj olma kapasitesine sahip olduğunu gösterir. Jel akülerin diğer akü çeşitlerine göre kullanım ömrü daha yüksektir.
Jel akü arızalarına baktığımızda yüksek sıcaklık ve aşırı ısınmanın jel akülerin arızalanmasına neden olabilmektedir. Aynı durum soğuk ortamlar için geçerli değildir. Jel aküler -70 derecede donmaktadır. Bu sonuçla jel akülerin soğuk havalarda yoğunluğunu kaybetmediklerini söyleyebiliriz. Jel akü arızaları kullanım ve uygulama hatalarından kaynaklanabileceği gibi bazı dış etkenlerden de kaynaklanabilmektedir.