Blog
Mppt Şarj Kontrol Cihazı Seçimi ve Hesabı Nasıl Yapılır?
MPPT şarj kontrol cihazı, en yüksek güç noktası izleme ve yakalama anlamına gelen İngilizce bir kısaltmadır. Bu teknoloji panelden en yüksek verimi alarak diğer şarj kontrol sistemlerine göre yaklaşık %30 kadar daha iyi bir üretim yapar. MPPT şarj kontrol cihazı, solar güneş panellerinden gelen enerjiyi düzenleyerek akü ve bataryaları şarj eder. Bu ürünler evlerde, bahçelerde, bağlarda, tekne ve karavanlarda kullanılabildiği gibi, diğer endüstriyel alanlarda da sıkça kullanılır. Rüzgâr enerjisine dayalı yenilenebilir enerji sistemlerinde ve solar güneş panellerinde sıkça tercih edilmektedir. Mppt şarj kontrol cihazı seçimi konusu öncelikli olan konu şarj cihazlarının akım taşıma kapasiteleridir.
Mppt Seçimi Nasıl Yapılır?
Mppt şarj kontrol cihazı ürünleri, akım taşıma kapasitesine göre satışı gerçekleştirilir. Örneğin Mppt-20A cihazı, yaklaşık 20 amperlik bir akım taşıma kapasitesine sahiptir. Bu noktada Mppt seçimi üzerinde durulması gereken en önemli nokta, bu ürünlerin akım taşıma kapasiteleridir. Mppt şarj kontrol cihazı seçimi yaparken kaç amperlik bir ürünün gerekli olup olmadığı incelenmelidir. Ayrıca kullanılacak olan akülerin voltaj değerleri de oldukça önemlidir. Piyasada fazlaca kullanılan Mppt ürünleri genel olarak iki farklı volt değerini destekler.
Mppt Kullanım Yolları
Mppt şarj kontrol ürünleri, sağlanan şarj verimini en üst seviyeye çıkarabilmek için panelin gerilimini akü gerilimi ile eşleştirebilir. Örnek olarak, havalar kapalı olduğunda gerilimi koruyabilmek için panellerden çekilen gerilim miktarı azaltılabilir. Daha sonra güneş yeniden göründüğünde daha yüksek akım miktarlarına izin verilir. Diğer geleneksel şarj kontrol cihazları ile karşılaştırıldığında bu ürünler, güneş panellerinin optimum güç çıkış geriliminde işlemesine izin verir ve minimum güç kaybı ile yaklaşık %98’e kadar daha yüksek bir verim oluşturur.
Mppt şarj kontrol cihazı seçimi yapılırken şu iki hususa dikkat edilmelidir;
- Güneş panellerinin toplam çıkış değeri ve kısa devre akım değeri.
- Aküde bulunan toplam gerilim miktarı.
Güneş Panelinin Sahip Olduğu Güce Göre Seçim
İlk bakılması gereken noktalardan biri, güneş enerji sisteminde bulunan güneş paneli gücü ve sayısıdır. Totalde 450 watt ve 40 Ah güneş paneli gücüne kadar pwm şarj kontrol cihazları tercih edilebilir. Ancak mevcut güneş panelinin gücü 450 watt ve daha yüksek ise, Mppt şarj kontrol cihazı seçmek doğru olacaktır. Bu noktada iki ürün arasındaki yüksek fiyat farkı unutulmamalıdır.
Güneş Panelinin Sayısına Göre Seçim Yapmak
150 watt gücündeki güneş panelleri, 12 volt olarak hesaplanır. 30 Ah gücündeki şarj kontrol cihazına 3 tane 150 watt gücündeki güneş panelini paralel bir şekilde bağlayarak en yüksek verimlilikte kullanabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda toplam güneş panelinin voltajı da 12 volt değerinde kalmaya devam eder. Bu nedenle şarj regülatörü ve güneş paneli arasındaki ilişkiyi iyi kavramak oldukça önemlidir. Solar şarj cihazı bağlantısı yapılırken, ürünün kullanma kılavuzunu dikkatlice incelemek ve orada belirtilen noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu hem kullanıcı sağlığı için, hem de ürünün uzun ömürlü olması açısından gerekli bir durumdur.
4 yorum “Mppt Şarj Kontrol Cihazı Seçimi ve Hesabı Nasıl Yapılır?”
Mehmet eren
3 adet 185 vatlik guneş panelim ve 3 adet 100 amper jel aküm var.Kac amperlik şarj cihazı bağlama gerekir.
Ekonomik Solar
Merhabalar Mehmet Bey,
İletişim bilgilerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Mustafa
Efendim benim elektrik e komyonetim var 80a olarak 6 aküm var 480a jel akü var valt 80 yazıyor tam jarzda ben bunlar gunej enerjisi ile doldurmak istiyorum elimde 320walt kristal panal var buna istinaden mppt jarz kontrol cihazları kaç amper kullanmalıyım ve akü dolarken suruş saglayabilirmiyim şimdiden teşekkürler ediyorum
Ekonomik Solar
Merhabalar Mustafa Bey.
İletişim bilgilerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.