Şarj Regülatörü veya Kontrol Cihazı Nerelerde Kullanılır?
Şarj Regülatörü ve Kontrol Cihazı Nedir ?
Güneş enerjisi sistemi ile üretilen voltaj değeri güneşin gün içindeki konumuna veya havanın bulutlu olmasına göre değişiklik göstereceği için, güneş panelleri ile jel aküler arasına mutlaka şarj regülatörleri koyulmalıdır. Şarj regülatörü veya diğer adı ile şarj kontrol cihazının görevi güneş panellerinden üretilen doğru akımı regüle ederek, akülere iletmektir. Böylece şarj regülatöründen her zaman sabit voltajda elektrik akülere gidecektir.
Şarj Regülatörünün Önemi Nedir ?
Şarj regülatörleri kullanılmadan güneş paneli ile jel akü birbirine bağlanırsa akülerin ömrü kısalacaktır ve kullanılamaz hale gelecektir. Şarj regülatörünün bir diğer görevi akülerin doluluk oranını ölçmek ve sistemi denetlemektir. Aküler kapasiteleri kadar dolduğunda şarj kontrol cihazı akülere elektrik gitmesini kesecek ve akülerin aşırı şarj olmasını engelleyecektir.
Şarj Regülatörü Nasıl Seçilir ?
Şarj kontrol cihazları güneş panellerinden gelen enerjiyi akülere aktaracağı için genellikle 12Volt , 24 Volt veya 48 Volt olarak üretilmektedir. Siz kullanacağınız sisteme göre bunlardan birisini seçebilirsiniz. Yaygın olarak bağ evlerinde aydınlatma, televizyon gibi ihtiyaçları karşılamak için kullanılan güneş panelleri ve aküler 12 volt olarak kurulumu yapılır, fakat çamaşır makinası, buzdolabı veya bulaşık makinası gibi daha güçlü yükleri çalıştırmak için güneş enerjisi sistemi 24 veya 48 volt tercih edilirler.
Şarj Regülatörü Nasıl Bağlanır ?
Şarj regülatörlerinin genellikle bir girişi ve iki adet çıkışı vardır. Güneş panellerinden gelen iki adet solar kablo, şarj kontrol cihazının PV yazan soketlerinde ki + ve – uçlara bağlanır. Şarj regülatörü cihazlarında bu soketler genellikle güneş paneli işareti ile belirtilmiş olmaktadır. Sistemde bulunan aküler ise, şarj regülatörünün akü işareti ile gösterilen BATT + ve – uçlarına bağlanır. Bir diğer çıkış 12 volt doğru akım çıkışıdır. Sistemlerde fazla kullanılmasalar da eğer 12 volt ile çalışan bir cihaz çalıştırmak isterseniz doğrudan bu çıkışı kullanabilirsiniz.