Tüm Bilinmeyenleriyle Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Sistemleri
Elektrik ile tarımsal sulama işleminin yapılması her ay düzenli olarak yüksek maliyetlere neden oluyor. Tarımsal sulama işleminde güneş enerjisinin kullanımı, elektrik gideri olmadan güneş panellerinin kullanımıyla sulama işleminin yapılmasına olanak tanıyor. Güneş üzerinden gelen fotonlar sulama sistemlerinde kullanılır ve bu sayede elektrik maliyeti olmaksızın tarımsal sulama işleminin yapılması sağlanır.
Elektrik giderlerinin yüksek olması ve güneş enerjisinin yenilenebilir olması üreticilerin her geçen gün daha fazla güneş enerjili tarımsal sulama sistemlerini tercih etmesini sağlıyor. Teknolojik imkanların gelişmiş olması güneş panellerinin son derece verimli kullanılmasına da yardımcı oluyor. İyi solar panelleriyle örülmüş bir güneş panelleri sistemi tarlalar üzerinde muazzam bir şekilde çalışabilir.
Konstrüksiyon Kurulum Aşaması
Güneş santrali kurulumunda ilk aşamalar arasında santralin kurulacağı arazinin analizi yer alıyor. Zira santralin kurulacağı alanın aldığı güneş miktarı kurulum açısından oldukça önem arz ediyor. Konstrüksiyon kurulum aşamasında malzeme seçimi ise arazinin mevcut durumuna göre yapılıyor. Kayalık arazilerde santral kurulumu öncesi düzeltme işlemleri yapılarak santral kurulumuna uygun hale getirilir ve kurulum işlemleri başlatılır.
Konstrüksiyon süreci iyi yapılmış bir santral tarımsal sulama işlerinde son derece verimli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bu aşama öncesi giderleri ise, arazinin santrale kurulum öncesi uygunluk durumu belirliyor. Öte yandan elektrik şebekesinin olmadığı alanlarda fosil yakıtların kullanılması yerine güneş enerjisi ile sisteminin tarımsal sulama alanında kullanılması doğaya katkı sağlamasının yanı sıra sulama işleminin çok daha uygun fiyatlara yapılabilmesine de yardımcı oluyor.
Tarımsal Sulama Sistemleri Nedir?
Tarımsal sulama sistemleri üretim sırasında yağış ile yeterli bir şekilde beslenemeyen bitkilerin sulama sistemleri yardımıyla kullanılmasıdır. Ülkemizde hali hazırda bir çok tarım alanı kurak ve yarı kurak şekilde çalışmaktadır. Yağışın tam anlamıyla yeterli olmasının mümkün olmadığı alanlarda tarımsal sulama sistemi zorunluluk arz ediyor. Güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemleri ise işlemlerin yapılmasında elektrik harcamasını devreden çıkararak son derece verimli bir sistem kullanma avantajı sağlıyor.
Güneş enerjili tarımsal sistemler diğer sulama sistemleriyle karşılaştırıldığında kurulum aşamasından sonra çok daha verimli bir şekilde kullanılabilmeleri sebebiyle Türkiye’nin dört bir yanında üreticiler tarafından daha fazla tercih ediliyorlar. Sulama sistemleri mevcut olan suyun ana kaynak üzerinden alınarak sulanacak olan alana en doğru şekilde iletilmesini planlar ve uygulamayı amaçlar.
Her sulama biçimi kendine özgü yapıya sahiptir ve uygulanacak olan yönteme göre tarımsal sisteminde kurulumu yapılır. Bu sebeple uygulamadan önce toprağın yapısı, arazi genişliği ve ihtiyaç duyulan su miktarı, ana su kaynağının pH derecesi gibi incelemeler yapılmalı ve tarımsal sulama sistemlerinin en doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. İyi bir şekilde hazırlanan tarımsal sistem üretilen besinin çok daha verimli olmasına oldukça katkı sağlıyor. Zira bitkiler açısından en önemli işlemler arasında sulama yer alıyor.
Hizmetin götürüleceği alana göre sulama işlemlerinde düşük basınçlı sulama veyahut yüksek basınçlı sulama uygulanabilir. Düşük basıncın kullanıldığı sulama işlemlerinde çoğunlukla yüzey sulama tekniği kullanılmaktadır. Yüksek basıncın kullanıldığı sulama işlemlerinde durum değişiyor. Yüksek basıncın kullanıldığı sulama işlemlerinde yağmurlama, damla ve mikro gibi yöntemler kullanılarak suyun tarla üzerindeki bitkilere en iyi şekilde dağıtılması ve en yüksek verimin alınması amaçlanır.
Tarımsal Sulama Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Sulama işlemleri üretilen besine göre özel olarak ayarlanabilen ve tamamen ihtiyaç doğrultusunda özelleştirilebilen sistemlerdir. Tarımsal sulama sistemleri damla sulama, yüzey, damla, yağmurlama ve mikro sulama gibi sulama biçimleriyle ihtiyaca göre yapılabiliyor. Bu sayede hem eldeki su etkin olarak kullanılıyor, hem de sulanan tarladan maksimum verim alınması amaçlanıyor. Tarlanın alan yapısı, üretilen besinin su ihtiyaç miktarı gibi hesaplamalarla kullanılan tarımsal sulama sistemleri tarladan alınan verimi oldukça arttırıyor.
Ayrıca şebeke elektriği kullanılamayan alanlarda fosil kaynaklarla kullanılan tarımsal sistemler hem oldukça yüksek maliyete sahiptir, hem de çevre kirliliği yaratır. Güneş enerjisi sistemi ise kurulumu kolay olması ve sürekli olarak yenilenebilmesi avantajıyla şebeke elektriğinin olmadığı ortamlarda çok daha verimli bir şekilde çalışabilir. Ayrıca tarımsal sulama sistemi kullanacak olanlar için bir diğer avantajlı husus ise tarımsal sistemlerin devlet tarafından da destekleniyor olması olarak göze çarpıyor.
Hangi Bileşenlerden Oluşur?
Sulama sistemlerinde suyun iletilebilmesi için basınç yaratılmasına ihtiyaç duyuluyor. Sulama sistemleri suyun basınç ile borularla istenilen sulama sistemiyle tarlaya etkin şekilde dağıtılmasını amaçlar. Kullanılacak olan tarımsal sulama yöntemi güneş enerjisinin yardımıyla birlikte tarlalara uygulanıyor ve bu işlem sonrası elektrik giderlerinden tasarruf edilmesinin yanı sıra, tarladan daha fazla verim alınmasına da yardımcı oluyor.
Güneş paneli ve güneş paneline uygun su pompası, akülü sistemlerde güneş panelinden enerji alan akü sistemi ve boruların yerleştirilmesiyle güneş panelli tarımsal sulama sisteminin oluşumu tamamlanır. Ancak kurulum sürecinde en önemli giderin güneş paneli olduğu unutulmamalıdır. Sistem enerjiyi üreten güneş panelinin ürettiği enerjiyi dağıtarak sulama işleminin en iyi şekilde gerçekleşmesini amaçlar.
Oldukça verimli olan güneş enerjili tarımsal sulama sistemleri, enerji üretiminin doğrudan tüketimiyle gerçekleşiyor. Günde ortalama 10 saate varan kullanım ortalamalarına sahip güneş enerjili tarımsal sistemler Türkiye’de çiftçiler tarafından her geçen gün daha fazla tercih ediliyor ve devlet tarafından verilen kredi destekleriyle de tarımın tamamen modern hale gelmesi amaçlanıyor.
Akıllı Sulama Sistemi Nedir?
Dijital teknolojiler her alanda olduğu gibi tarımsal sulama sistemleri alanında da oldukça etkin bir şekilde kullanılıyor. Akıllı sulama sistemleri sulama işleminin uzaktan kontrol edilebilmesini ve yapılan ayarlamalar ile istenilen sulama biçiminin günün her anında otomatik olarak belirlenebilmesini sağlıyor. Öte yandan akıllı sulama sistemleri telefon ve bilgisayarlar üzerinden de kontrol edilebiliyor.
Toprağın nem oranı, suyun pH değeri gibi verileri anlık olarak görmeye olanak tanıyan akıllı sulama sistemleri üreticilerin sıklıkla tercih ettiği sulama araçları arasında yer alıyor. Dijital teknolojilerin imkan sağladığı akıllı sulama sistemleri bir çok üreticinin bu yola gitmesini sağladı. Tamamen bilimsel olarak çalışmaya imkan tanıyan akıllı tarımsal sistemler üreticilerin sulama işlemlerinden aldığı verimi de oldukça arttırıyor. Akıllı sulama sistemleri sera, tarla ve bahçelerin en iyi şekilde kontrol edilebilmesini sağlıyor.
Güneş Enerjili Su Pompası
Güneş enerjili tarımsal sistemler günde ortalama 10 saate kadar çalışabiliyor. Su pompaları ise güneş enerjisiyle çalışan tarımsal sistemlerin önemli parçaları arasında yer alıyor. Kullanılacak olan güce göre belirlenen su pompalarının doğru tercih edilmesi sistemin kusursuz işlemesi açısından oldukça önem arz ediyor. Güneş enerjili sulama sistemlerinde kullanılan solar pompalar, enerjinin doğrudan üretildiği yerde tüketilmesi nedeniyle de çok daha verimli ve etkin bir biçimde çalışır. Solar güneş panelleriyle tamamen uyumlu çalışan su pompaları tarım arazilerinde harikulade kullanılıyor.
DC su pompaları ise kendi kontrol ünitelerine sahip pompalardır. Yüzeysel kuyularda, su kanallarında ve havuzlarda kullanılabilen bu gibi alanlar için oldukça uygun pompalar olarak kullanılabiliyorlar. Ayrıca bu pompalar inverter veyahut şarj kontrol cihazlarına ihtiyaç duymadan rahatlıkla çalışabilir ve çok fazla güneş enerjisi de tüketmez. Bir diğer güneş enerjili su pompası çeşidi olan akü destekli pompalarda en verimli çalışan pompalar arasında yer almaktadır. Genel anlamda küçük ölçekli ve orta ölçekli olarak güneş enerjisinin kullanıldığı durumlarda tercih edilen bir pompa çeşidi olan akü destekli güneş enerjisi pompaları bu alanlarda oldukça verimli bir şekilde çalışıyorlar.
Mobil güneş enerjisinin kullanıldığı römork sulama işlemleri ise büyük sulama işlemlerinin yapıldığı tarlalarda çiftçiler tarafından tercih ediliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından da kullanılan güneş enerjisi römork sulama sistemi büyük ölçekte sulama yapanların gözde sistemi olarak kullanılıyor. Ayrıca oldukça pratik bir şekilde uygulanabiliyor olması ve kompakt bir yapıda üretilmesi sayesinde rahatlıkla sökülebilip yeniden kullanılabiliyor.
Güneş Enerjisi Tarımsal Sulama Sistemleri Fiyatları
Tarım işlemlerinde güneş enerjisini kullanmak isteyen üreticilerin en çok merak ettiği konular arasında güneş enerjili tarımsal sulama sistemlerinin fiyatları geliyor. Kurulumu aşamasında arazinin mevcut durumu, ne kadar güneş paneli dikileceği gibi hususlar tarımsal sistemlerin kurulumunu etkiliyor.
Öte yandan arazinin büyüklüğü, kullanılması hedeflenen su miktarı gibi etmenler de üretim aşamasında oldukça etkili faktörler arasında görünüyor. Ayrıca güneş enerjili tarımsal sistemlerin en yüksek maliyete sahip ürünü güneş panelleri olarak göze çarpıyor. İhtiyaç duyulan enerji miktarı solar güneş panelinin tercih edilmesi açısından ana unsurlar arasında yer alıyor. Tercih edilecek olan ve ihtiyaç duyulan enerji ise panel fiyatının da belirlenmesini sağlıyor.